گروه معماری بنیستا

نمای ساختمان مسکونی

نمای ساختمان مسکونی

بعد از اینکه انسان ها به یک جا نشینی و ساخت خانه های مسکونی روی آوردند ، علاوه بر اینکه باید به  دکوراسیون داخلی منزل توجه کرد به نمای ساختمان مسکونی نیز حائز اهمیت می باشد . نمای ساختمان مسکونی مرز محل زندگی افراد با فضای بیرون می باشد و از زمان های دور و دراز نقش مهم تری را صرفا برای ایجاد زیبایی به وجود آورده است. در این مقاله سعی داریم شما را با نمای ساختمان مسکونی آشنا کنیم.

نمای ساختمان مسکونی چیست؟

به سوی بیرونی یک ساختمان در ساختمان سازی نما گفته می شود. نما یکی از مهم ترین بخش های طراحی ساختمان محسوب می شود به این دلیل که چارچوب کار برای دیگر اجزای ساختمان را مشخص می کند. در کشور های گوناگون نیز قوانین سختی برای این موضوع وجود دارد و بسیاری از نماها ارزش تاریخی دارند و بسیاری از این قوانین هر گونه دخالت در نماهای تاریخی و تغییر آن را ممنوع می کند.

نمای ساختمان مسکونی چیست؟

انواع نمای ساختمان مسکونی

نمای ساختمان ها در قدیم الایام نشان دهنده فرهنگ و شرایط اقلیمی هر منطقه می باشد و امروزه در اکثر مناطق سبک های معماری واحدی مشاهده می شود و در نتیجه نماهای ساختمان به یکدیگر شبیه شده اند. در این قسمت شما را با انواع نما ساختمان مسکونی آشنا می کنیم.

نمای رومی: همانطور که از نام این نما پیدا است بر گفته از معماری و طراحی نمای ساختمان های روم باستان بوده است. این نما را در جهان به نام نمای کلاسیک نیز می شناسند. یکی از ویژگی نمای رومی این است که ابهت خاصی به ساختمان مسکونی می بخشد و با دیدن آن می توان این را که افرادی از قشر ویژه و فرهیخته حس کرد که در آن زندگی می کنند. این نما به دلیل اینکه ساختمان های رومی با سنگ های روشن ساخته می شدند و در حالت اصلی و پایه خود رنگ سفید دارد. اگر این نما در ساختمان های خاصی انتخاب شود مانند دانشگاه ها ، موزه ها ، ساختمان های کنگره و.. ممکن است در گوشه و کنار آن از مجسمه هایی به سبک رومی استفاده شود. معمولا این امر برای ساختمان های مسکونی اتفاق نمی افتد ولی همه چیز بستگی به سلیقه و خواسته و همینطور بودجه سازنده ساختمان بر می گردد. در این نما مصالح سنگی با کیفیت بالایی استفاده می شود که  قابلیت برش خوردن را دارند. در ایران معمولا سنگ های طبیعی مرمر ، گرانیت و تراورتن استفاده می شود که در معادن داخل کشور هم استخراج می شوند. المان و خصوصیات خاصی که این نما دارد قابل توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است. این المان و خصوصیات عبارتند از:

  • استفاده از ستون‌هایی با مقطع دایره‌ای شکل و عدم استفاده از ستون‌های زاویه‌دار
  • به کارگیری ستون‌های کوچک و تزئینی در کنار ستون‌های دیگر
  • استفاده از سرستون‌ها با طراحی روم باستان
  • استفاده از قوس‌های بزرگ که در آنها نقش‌های ظریف و برجسته کنده‌کاری شده‌اند
  • استفاده از انواع هلال، قاب پنجره، گلویی‌ها، کتیبه، پاستون و…

نمای ساختمان مینیمالیستی: این نما همانطور که از اسمش پیداست از اصول طراحی مینیمالیستی پیروی می کند و به تدریج جای خود را در میان نمای های ساختمانی مسکونی باز کرده است و شاید برخی طراحان این نما را برای ویلا ها و ساختمان های کوچکتر بیشتر می پسندند و این نما را مناسب ساختمان های بلند و مرتفع توصیه نمی کنند. شعار اصلی و هدف این نما این است که تزئینات اضافی را حذف می کند و با رعایت اصول و ساده گرایی ساختمان را به همان شکلی که دارد نشان می دهد. همانطور که گفتیم مینیمال و یا ساده گرایی فرم ها ، خطوط و جزئیات غیر ضروری و غیر کاربردی را حذف می کند و بر خلاف نمای رومی که گفتیم بسیار به ساختمان حجم بزرگ و برجسته ای می دهد این سبک در نمای ساختمان فقط اجزایی که جزو مهم ترین قسمت های ساختمان می باشد را نگه می دارد. البته باید به این نکته توجه کرد که این سادگی تا جایی پیش می رود که برای کارکرد قسمت های اصلی اختلالی پیش نیاید. در واقع هدف اصلی معماران برای انتخاب این سبک این است که با کمترین جزئیات ، بیشترین تاثیر را بر ذهن بیننده ایجاد می کند. این سبک نیز اصول و قواعدی دارد که در زیر آن ها را شرح می دهیم.

انواع نمای ساختمان مسکونی

  • استفاده از خطوط مستقیم: خطوطی که برای طراحی سبک مینیمال در نمای ساختمان استفاده می شود نوع آن بسیار مهم می باشد. این خطوط باید ساده و مستقیم باشد و در آن ها پیچ و تابی دیده نشود. استفاده از این خطوط به روشن ترین حالت در چشم بیننده معنا پیدا می کند و برای اینکه آشفتگی و هرج و مرج به وجود نیاید باید تعداد آن ها به حداقل برسد.
  • استفاده از حجم های ساده: در این سبک برای طراحی مینیمال از حجم هایی استفاده می شود که خطوط مستقیم و زاویه های قائمه دارند. به علاوه سعی می شود تعداد حجم هایی که در کنار یکدیگر ساختمان را شکل می دهند نیز به حداقل خود برسد. در برخی موارد نیز با حذف تمامی الحاقات اضافی دیده می شود که کل فضای ساختمان در یک حجم مربع و یا مستطیل جای گرفته است.
  • استفاده از نوع متریال محدود: در این سبک از تعداد مواد و یا متریال خبری نیست. یکی از اهداف این سبک حذف متریال می باشد. برای نمای مینیمالیستی یک یا دو متریال استفاده می شود.
  • استفاده از رنگ های محدود: برای استفاده از این طرح در نمای ساختمان باید حداقل از دو رنگ استفاده کرد. رنگ هایی که برای این سبک استفاده می شود سفید و یا روشن هستند. البته برخی از طراحان ترجیح می دهند که حتی عنصر رنگ را نیز حذف کنند و به رنگ اصلی متریال برای مثال رنگ خود بتن استفاده کنند.

نمای ساختمان مدرن: 

البته باید به این نکته توجه کرد که این نوع از نما چندین زیر شاخه دارد و در واقع یک گروه از نمای ساختمان مسکونی می باشد. در ادامه به انواع نمای مدرن در ساختمان مسکونی می پردازیم.

  • نمای ساختمان آجری: یکی از نماهایی که قدیمی و خسته کننده نیم شود آجر می باشد که با حس و صمیمیتی که دارد خود را در بیشتر نماها جا داده است. برای استفاده از این نما باید از آجر های مخصوصی استفاده کرد. امروزه برای استحکام بیشتر و افزایش امنیت از سیستم نمای خشک استفاده می شود. در این روش برای متصل کردن آجرها به جای ملات از تجهیزات فلزی استفاده می کنند. در زندگی پر شتاب و پر تغییر امروزی این نما حس نوستالژیک را ایجاد می کند . کمتر کسانی هستند که ساختمان مسکونی را با نمای آجری مورد پسند آن ها نباشند.
  • نمای ساختمان سنگی: در سال های اخیر به دلیل کشف معادن جدید و پیشرفت تکنولوژی در استخراج قیمت سنگ نما معتدل شده است و بیشتر نمای سنگی را برای ساختمان ها مشاهده می کنیم. از آن جایی که سنگ تراورتن رنگ و طرح های طبیعی متنوع و کیفیت قابل قبولی که دارند بسیار مورد توجه افراد قرار گرفته است. این نما معمولا رد بیشتر موارد به سرعت اجرا می شود و در برابر رطوبت مقاومت بالایی از خود نشان می دهد. البته نکته ای که در این میان است این است که سنگ وقتی در معرض تابش آفتاب و آلودگی هوا قرار می گیرد ممکن است تغییر رنگ بدهد ولی این تغییر رنگ معمولا سرتاسری و یک دست می باشد و آزار دهنده نمی باشد. برای اجرای نمای سنگی با سنگ های صیقلی باید حداکثر موارد ایمنی را برای اتصال مستحکم سنگ با بدنه ساختمان رعایت کرد. در غیر این صورت اگر این اصول رعایت نشود احتمال جدا شدن سنگ از ساختمان و سقوط آن بالا می باشد.
  • نمای ساختمان مدرن: 
  • نمای ساختمان شیشه ای: این نما معمولا در اکثر موارد در مراکز تجاری و اداری کاربرد دارد و کمتر دیده شده برای ساختمان های مسکونی استفاده شود.
  • نمای ساختمان سیمانی: این نوع نمای ساختمان در سال های اخیر تا به الان بسیار پر طرفدار بوده و هنوز هم محبوبیت خود را از دست نداده است. استفاده از سیمان برای نما و دوام و استحکام و مقاومت بالای ساختمان نیز به کار گرفته می شود. باید بگوییم یکی از علت هایی که این نما را محبوب کرده است این است که به غیر از ظاهر شیکی که دارد آسان بودن کار آن نیز باعث شده است که این نما محبوبیت زیادی پیدا کند. البته باید توجه کرد که است ساختار و متریال نسبت به موارد دیگر نیز مقرون به صرفه تر است و به راحتی می توان آن را تهیه کرد. یکی از معایبی که این نما دارد این است که ممکن است بعد از چند سال ترک بخورد و یا با جذب آلودگی هوا جلوه اولیه خود را از دست بدهد.

نمای کامپوزیتی: این نما را با استفاده از ورق های کامپوزیت آلومینیوم  صورت می گیرند. یکی از مزایای استفاده از این نما ساختمانی می توان به دلیل وجود ورق های آلومینیومی وزن آن سبک باشد و تنوع رنگی در آن بالا می باشد و قابلیت شستشو و مقاومت حرارتی و رطوبتی و صوتی را نیز دارا می باشد. اکنون در حال حاضر نماسازی بیشتر ساختمان ها با مدل ورق های رنگارنگ کامپوزیت صورت می گیرد و زیبایی این نما فو العاده می باشد. ولی یکی از معایبی که دارد قیمت بالای آن می باشد که امکان استفاده آن برای تمامی افراد فراهم نمی باشد.

کلام آخر

امیدواریم بیشتر درباره نمای ساختمان مسکونی آشنا شده باشید و از آن استفاده کنید. ممنونم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید.

ارسال نظر